Безплатна консултация – 0897 666654

Много фирми и граждани се охраняват, ползвайки видеокамери. Записите и обработката на изображение на човешко лице са лични данни. Това води до изискване, което се състои в това, че лицето, което ги е инсталирало и оперира с тях, трябва да бъде регистрирано като администратор на лични данни.

Какво е необходимо да се направи?
Необходимо е да се регистрирате като администратор на лични данни, без значение дали сте физическо или юридическо лице, като се заяви отделен регистър “видеонаблюдение”.

Има ли глоба, ако не се регистрирам като администратор на лични данни?
Лице, което събира или обработва лични данни, но не е регистрирано като администратор на лични данни, се наказва с глоба или с имуществена санкция от 10 000 до 100 000 лв.

Как да проверя дали съм регистриран?
Можете да проверите тук, като въведете ЕИК на фирмата.

Има ли държавна такса при регистрация?
Не, няма. Услугите, предоставяни от Комисия за защита на личните данни са безплатни, но ние – фондация “Граждани срещу бюрокрацията” предлагаме съдействие при регистрация, срещу минимална такса – 49 лв. Така ние ще направим професионално регистрацията, като Ви спестим време и нерви, а Вие ще ни помогнете да финансираме каузите на фондацията.

Вече съм регистриран като администратор на лични данни, необходимо ли е да направя още нещо?
Да, необходимо е! Трябва да актуализирате регистрите, които сте заявили в Комисия за защита на личните данни. Необходимо е да имате отделен регистър “видеонаблюдение”, в който да опишете само обработката и съхранението на данните, свързани с видеонаблюдението – срок на съхраняване на записите и др.

Има ли изключения?
Освободени сте от регистрация, ако използвате видеокамери в етажна собственост, стига да не снимате извън входа. Необходимо е да се вземе решение на Етажната собственост.

Безплатна консултация – 0897 666654

Разберете повече за услугата – съдействие при регистрация на администратор на лични данни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *